ECLECTISCHE THERAPIE

Eclecticisme betekent: 'het streven om uit denkvormen, werkwijzen, stijlen of motieven datgene uit te kiezen wat het beste lijkt'. Het kenmerk van eclectische vormen van therapie is dat deze therapieŽn niet gebaseerd zijn op een specifieke theorie van psychopathologie, maar dat ze gebuikmaken van verschillende werkzame concepten, methoden en strategieŽn uit meerdere therapeutische scholen. Er bestaan veel vormen van eclectische therapie met een grote verscheidenheid van gebruikte therapeutische technieken.

Eclectische therapieŽn zijn ontstaan doordat psychotherapeuten in hun praktijk steeds minder schoolgebonden te werk gingen, maar eerder die technieken gingen toepassen waarvan zij dachten dat die werkzaam zouden zijn bij bepaalde cliŽnten of bij bepaalde problemen. Zo kunnen we tegenwoordig de integratieve therapie, interpersoonlijke psychotherapie, experiŽntele psychotherapie en andere therapieŽn waar het lichaamsbewustzijn centraal staat als eclectische therapievormen onderscheiden.

Het grote voordeel van eclectische therapie is dat de therapeut op een creatieve wijze zijn/haar werkwijze helemaal doet aansluiten op de eigen kwaliteiten ťn op de situatie en kwaliteiten van de cliŽnt. Dit geeft bijzonder veel kans op uitstekende resultaten.
Tegelijkertijd vraagt dit wel van de therapeut om op veel verschillende wijzen en bij verschillende scholen geschoold te zijn en eigen creatieve therapievormen te ontwikkelen en daarmee in de behandeling moeiteloos te wisselen. De therapeut staat bij deze vorm van therapie meer als mens op de voorgrond. Dit in tegenstelling tot veel andere therapievormen waar de gevolgde methode vooral op de voorgrond staat. De therapeutische relatie krijgt daarmee tevens een wat diepgaander en persoonlijker karakter zonder dat daarbij de professionele therapeutische grenzen overschreden worden.

InnerSite werkt met voorgenoemde eclectisch georÔenteerde professionals die met onze gebleken ervaring uitstekende resultaten boeken  op het gebied van arbeidsgeschiktheid zoals bij burnout en andere werkgerelateerde psychische problematiek en daarmee een hoge tevredenheid scoren bij werknemer en werkgever.

Contact